• Lorem ipsum

Quartz, Automatic of Smart? Welk uurwerk kies je?

26 Feb 2021
door JamesWatch.nl

Quartz, Automatic of Smart? Welk uurwerk kies je? En wat is nou eigenlijk een chronograaf?

Automatische horloges:

In een automatisch horloge, ook wel mechanisch horloge genoemd, zit een techniek waarmee het horloge "automatisch" zijn energie kan genereren. In het horloge zit een mechaniek waarmee door beweging een veertje wordt opgewonden, hierdoor wordt het horloge voorzien van energie. 

Om het horloge lopend te houden hebben de automatische horloges een bepaalde hoeveelheid rotaties per dag nodig, dit wordt uitgeduid in "turns per day". Een gemiddeld horloge heeft ongeveer tussen de 6 en 8 honderd "turns per day" nodig, bij normaal gebruik is dit makkelijk haalbaar.

Afhankelijk per horloge blijft jouw horloge zonder rotaties lopen, dit kan oplopen tot zo'n 30 tot 40 uur. Mocht je automatische horloge niet meer lopen, geen zorgen gewoon even schudden en hij loopt binnen enkele secondes weer goed!

Horloges met een Quartz uurwerk: 

Bij een Quartz horloge wordt gebruik gemaakt van de eigenschapen van het mineraal Quartz. Door kleine stroomgolven door het Quartz heen te sturen wordt er een stabiele en constante trilling opgewekt.

Door het tellen van de trillingen kan het horloge opmaken hoeveel tijd er verstreken is. Na één miljoen trillingen is er 1 seconde verstreken en worden de trillingen omgezet naar de chip zodat de wijzers van het horloge wordt aangedreven.

De meeste Quartz horloges lopen op batterij. Door het minimale gebruik van energie kan zo'n batterij gemakkelijk twee jaar mee. Daarnaast zijn er ook horloges die op zonne-energie of kinetische energie lopen.


Chronograaf:

Bij een chronograaf wordt niet alleen de tijd aangegeven maar zit er ook een zeer specifieke stopwatch functie op. Het woord chronograaf komt uit het Griekse:
gronos (tijd) en grapho (Ik schrijf) = Grapho gronos! 

Smartwatch:

Tegenwoordig zijn smartwatches erg populair. Niet zo gek ook, een smartwatch heeft namelijk in vergelijking met een traditioneel horloge veel meer opties. Bellen, appen, Bluetooth, spelletjes enz...

Het uurwerk van een smartwatch is te vergelijken met een computer. Een digitaal "uurwerk" dus. Traditionele horlogemakers- en merken denken er het zijne van..

Een smartwatch maakt verbinding met je telefoon en neemt bepaalde opties over zodat het horloge de mogelijkheid krijgt om bijvoorbeeld te bellen. 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »